ناگفتههای رضا مهدوی از محسن چاووشی و تازهترین آلبومش:
میگفتند مشکل چاووشی است اما میخواستند روی مهرجویی را کم کنند
موسیقی ما - به نظر رضا مهدوی آلبوم «من خود آن سیزدهم» اگر به موقع خودش منتشر میشد، میتوانست پایهگذار موسیقی پاپ ایرانی و فاخر باشد.رضا مهدوی که سالیان سال مدیریت واحد موسیقی حوزه هنری را بر عهده داشته است، درباره محسن چاووشی و فعالیتهای موسیقیاش حرفهای زیادی برای گفتن دارد؛ حرفهایی که حتی برای آنها که موسیقی را خیلی جدی دنبال نمیکنند، شنیدنی است. امیدواریم حرفهایی از این دست فتح بابی باشد برای مباحث جدی و بیتعارف در حوزه فرهنگ و هنر.
از سوی دیگر، تصنیف «داروک» آقای شجریان را هم ببینید؛ ایشان با همکاری آقای لطفی شعر نیما را خواند که کار خیلی سخت بود.
- * در جایی گفتهاید آلبوم «من خودم سیزدهم» تحولی در فضای موسیقی پاپ ایران ایجاد خواهد کرد. این آلبوم اسفند ماه منتشر شد و نزدیک سه ماه از انتشارش میگذرد. فکر میکنید نشانههای این تحول طی این مدت دیده شده یا باید بیشتر صبر کنیم. اصلاً تحولی ایجاد خواهد شد؟
- * اما ادامه آن نبود.
- * این اواخر دهه شصت بود و اوایل دهه هفتاد.
- * البته شعرش هم بهتر است. برای مثال ترانههایی که برای داریوش اقبالی ساخته میشد، یک سر و گردن از ترانههایی که برای اعتمادی میگفتند، بالاتر بود.
- * تا این جا بیشتر بر نقش صدا و سیما تاکید کردهاید و جریانهای موسیقی پاپ را بیشتر ناشی از سیاستهای آن میدانید.
- * اما همان زمان هم که سریال پخش میشد، یک عده ای اعتراض کردند. بعدش شریفیان هم از بابت استفاده بدون اجازه از کارش شکایت کرد.
- * چرا این جریان نتوانست صدای موسیقی لس آنجلسی را خاموش کند؟
- * بحث پراکنده شد و من این جا اجازه میخواهم آن را فشرده بازگو کنم. شما گفتید که اواخر دهه 60 کسانی مثل مهرداد کاظمی، بهادری و سپهر جریانی را شروع کردند که داشت به موفقیتهایی میرسید که پس از مدت کوتاهی ناکام ماند و از رده خارج شد. بعدش کسانی مثل آقای معلم میخواستند موسیقی غیروطنی را کمرنگ کنند و برای آن جایگزین پیدا کنند و برای همین موج جدیدی به راه افتاد که تا حدودی هم موفق بود ولی باز نتوانست کاملاً لس آنجلسی ها را از میدان به در کند. اوایل دهه 80 هم آقایان مدیر تصمیم گرفتند با مدیریت جدید، محتوای شعر و ترانه را کنترل کنند ولی طبق تحلیل شما در این زمینه هم موفق نشدند. علت این همه ناکامی را در چه چیز میبینید؟
- * صابون موانع دولتی به تن محسن چاووشی خورده، به نظر شما این امر و نهیها چقدر در کار او تاثیر گداشته است؟
- * همان زمان بود که شما رفتید سراغ چاووشی و پایه تولید آلبوم «من خود آن سیزدهم» را گذاشتید؟
- * اما دوباره که به حوزه برگشتید.
- * ظاهراً یکی از دلایل اینکه آلبوم «من خود آن سیزدهم» مجوز نمیگرفت، اشعار مولوی بود، چرا بعضیها آنقدر روی اشعار مولوی حساسند؟
- * کمتر کسی را میتوان پیدا کرد حتی در موسیقی سنتی که بتواند با چنین شعور و تسلطی شعرها را ادا کند و اینطور درست بخواند. همه تأکیدها عالی است. چاووشی خیلی خوب از عهدهاش برآمده، من باورم نمیشد که چنین تواناییای داشته باشد. اغلب پاپخوانها شعر را غلط میخوانند، شعر قدما را از رو هم نمیتوانند درست بخوانند. خیلیهایشان مشاوره میگیرند. خیلی کم اتفاق میافتد یک خواننده شعرهایی به این خوبی انتخاب و به این خوبی کلمات را ادا کند. جایی که میگوید «هنر» به درستی یک طعنهای در صدایش هست یا آنجایی که میگوید «خربزه در دهان مکن»، کلمات را عالی ادا میکند.
- * اتفاقاً بر خلاف تلاش مدیران فرهنگی، به نظر من موسیقی پاپ ما در دهه 50 خیلی ایرانیتر از موسیقی پاپی است که بعدها رایج شد.
- * یعنی پاپی که ریشهاش را حفظ کرده و از سنت نبریده باشد. برای همین معتقدم نمونه کارهای پاپ دهه 50 با آلبوم تازه چاووشی فرقهایی دارد. آلبوم «من خود آن سیزدهم» موسیقیاش کاملاً امروزی است، صدا هم کاملاً امروزی است، ولی شعرش کهن است. ما تا بهحال در این زمینه تجربه موفقی نداشتهایم. کسی مثل علیرضا عصار فقط شعر قدما را دکلمه کرده است. خیلیها سعی کردند شعر قدما را در قالب پاپ بخوانند، ولی نشد چون اینها کلام را به زور بر موسیقی سوار کردهاند، بین موسیقی و شعر نتوانستند ارتباطی برقرار کنند. در مورد آلبوم «من خود آن سیزدهم»این اتفاق افتاده، یعنی شعر به راحتی بر موسیقی سوار شده و با آن همتافت است. من فکر میکنم موسیقی پاپ ایرانی که آقای مهدوی میگویند به این معناست.
از سوی دیگر، تصنیف «داروک» آقای شجریان را هم ببینید؛ ایشان با همکاری آقای لطفی شعر نیما را خواند که کار خیلی سخت بود.
- * این آلبوم آقای چاووشی یک سر و گردن از بقیه کارهای او بالاتر است. این کار، مخاطبان جدی موسیقی را هم جذب کرده ولی نکتهای که هست این است که ما پیش از او هم تجربههای موفقی در این زمینه داشتهایم. همزمان با پا گرفتن موسیقی پاپ، ما ترانهسرا به معنای امروزیاش نداشتیم تا بیایند و برای موسیقی پاپ ترانه بگویند. این موسیقی به شعر و متن تازهای احتیاج داشت. کسانی مثل ویگن از یک طرف به ترانههای عامیانه روی آوردند و از طرف دیگر به اشعاری که در موسیقی مقامی وجود داشت رجوع کردند. یعنی کسانی مثل او شعر کلاسیک ما را در قالب پاپ خواندهاند. بعد برای نسل جدیدتر موسیقی پاپ، کسانی مثل سرفراز، ایرج جنتیعطایی و شهیار قنبری در حوزه ترانهسرایی ظهور کردند و کلام جدیدی برای موسیقی پاپ ساختند اما همچنان برخی از آهنگسازان بزرگ ما به موسیقی محلی و ترانههای عامیانه و همچنین اشعار کلاسیک بیتوجه نبودند.
- * در این میان آهنگسازان موفقی مثل واروژان بودند که اصلاً به استفاده از شعر کلاسیک در موسیقی پاپ معتقد نبودند.
- * شما در بیان موفقیت ناصر عبدالهی، نقش فریدون شهبازیان را به عنوان آهنگساز در نظر نگرفتید. او در رشد موسیقی پاپ ایرانی در بعد از انقلاب خیلی تاثیر داشت. برای مثال شهبازی از موسیقی نواحی ایران بسیار الهام گرفت.
- * اما ناصر عبداللهی با شهبازیان شروع کرد و موفق هم شد.
- * بحث آهنگساز هم اینجا اهمیت دارد.
- * جالب است که چاووشی همه ملودیهای آلبوم «من خود آن سیزدهم» را خودش ساخته است.
- * پس چرا ملودیها در یک«شاخه نیلوفر» خوب از آب درنیامده است؟ در ژاکت هم خیلی از کارها ملودیاش چنگی به دل نمیزند.
- * شاید به این دلیل که ایشان مدتها زیرزمینی میخواند و حالا مجوز گرفته بود.
- * یک جا گفتهاید ظاهر تکنیکی آلبوم «من خود آن سیزدهم» خیلی ساده است، لطفاً بیشتر توضیح دهید.
- * یعنی اول ارتباط حسی درستی با شعر پیدا کرده بعد برایش آهنگ ساخته؟
- * بعضی از قطعات این آلبوم، پاپ است و بعضی راک. جالب آن که خیلی با محتوای شهرها هم هم خوان است.
- * قطعات این آلبوم هم مثل همیشه افکتهای متنوعی دارد.
- * البته همین استفاده از افکت انتقادهایی را متوجه چاووشی کرده است.
- * علاوه بر این، او در آلبوم تازه اش خیلی خوب توانسته از نغمه ها و نواهای نواحی ایران الهام بگیرد.
- *فکر میکنید چاووشی برای تثبیت خودش باید این روند را ادامه دهد، یعنی در کارهای بعدیاش هم این تجربه را تکرار کند و باز شعر کلاسیک را با موسیقی امروز تلفیق کند؟
- *بعضی وقتها توفیق یک هنرمند به دلیل استمرار او در کارش است، یعنی شیوهای را آنقدر دنبال کند تا تثبیت شود. تکرار این تجربه به معنای درجا زدن نیست. شاید لازم باشد بارها و بارها شعر کلاسیک را در قالب پاپ بخواند تا دیگران بفهمند که این کار از سر اتفاق نبوده و پشت آن شعور و استعدادی نهفته است. استمرار در یک کار نشاندهنده قوت و قدرت هنرمند هم هست. شجریان را استمرار در کارهایش شجریان کرده است.
- * از نظر بیان، تنها اشکالی که در قطعه چهارم این آلبوم به نظرم آمد، استفاده از عبارت «به وا...» است. «به وا...» غلط رایج مصطلح است چرا که این «به» اضافه است. «وا...» خودش قسم است و آوردن «به» قبل از آن حشو است. البته نقطه اوج این آهنگ یعنی آهنگ «نگار« آنجایی است که میگوید «به سلطان عرب آی جانم تویی تو». این آی را که اضافه میکند.
- * تنوع صدایی دارد.
منبع:
خبرآنلاین
تاریخ انتشار : یکشنبه 5 خرداد 1392 - 15:16
دیدگاهها
کاملا با حرفای اقای مهدوی موافقم
هرچی باشه ایشون روی اکثر پروژه های پاپ نظارت داشتند
و باید بهشون حق داده بشه
به نظر من هم نباید این ممیزی تا این حد رمق موسیقی پاپ رو بگیره اون هم موسیقی کسایی مثل چاوشی هر چند کسی مثل چاوشی نداریم اما کلا حرف ما هم اینه که کسی مثل چاوشی که هم موزیکش هم حرفاش خریدار داره اون هم خیلی زیاد و بیش از هر کسی نباید اینقدر سد راه پیشرفت و فرهنگ سازیش شد
ممنون از آقای مهدوی عزیز...به خاطر نگاه زیباشون....ترنج و من خودم سیزدهم,البوم هایه تکرار نشدنی در موسیقی ایران هستند...چاووشی بزرگ بودنش رو با این آلبوم نشون داد....
واقعا بحث فوق العاده ای بود
محسن چاوشی وقعا بی نظیره و بهترین توی موسیقی پاپ ایران و همچنین تاثیر گذار ترین
بقیه میانو میرن ولی چاوشی همیشه از وقتی اومده رو اوج بوده حتی زمانی که کار ضعیفی مثل ژاکت رو ارائه میکنه باز هم پرفروشترین آلبوم سال رو مال خودش میکنه و سر آلبومیش همه جا شنیده میشه و کارهای تاثیر گذاری هم توی راک انجام میده
منتظر آلبوم بعدیش هستیم که قطعا بهترین آلبوم این سال ها خواهد یود
بسيار عالي بود. كفتكوي تخصصي و نابي است. رعايت اعتدال درس موج ميزند. اي كاش مصاحبه كنندكان صداوسيما ياد بكيرند وهمه جيز را ساده بركزار نكنند. اقاي مهدوي موفق باشيد در واهي كه بيش حرفته ايد. شايد محسن خان جاوشي محبوب قدر بداند. اميدواريم.
خیلی بحث جالب و کاملیه...حتما کامل بخونیدش...
چاووشی ضعفی در صدایش ندارد. چاووشی به طور خدادادی یک صدای خشدار دارد و این خشدار بودن نه با سیگار، نه با مواد مخدر و نه با فشار آوردن و ضربه زدن به دست آمده است. خیلیها را در استودیو میبینیم که شش تا شش تا سیگار میکشند و محکم روی گلویشان میزنند تا گلویشان داغ و متورم شود و صدا به اصطلاح خشدار شود. چاووشی بدون اینها صدایش خش دارد، منتها میداند کجا افکت بدهد تا صدایش دو برابر گرم شود. اگر این افکتها را بردارید هیچ چیزی از صدایش کم نمیشود.
ای خدای بزرگ! تو رو شکر می کنم که در زمانه ای زندگی می کنم که هنرمندی ب عظمت محسن چاوشی توش هست... بدون تردید بزرگترین چهره ی تاریخ موسیقی ایران... نابغه ی بزرگی که هنوز ابعاد بزرگیش برای مردم جهان روشن نشده...
واقعا بنيان گذار موسيقي پاپ "محسن چاوشي" هستش ..
تحول عجيب غريبي ايجاد كرد!!
آلبوم من خود آن سيزدهم كه شاهكار تاريخ موسيقي ايران بود..
درود بر آقاي خاص
صحبتهای جالب و شنیدنی بود.با این صحبتا که از مهدوی که فرد با تجربه و دنیا دیده ایه شنیدم عشق و ایمانم به محسن و کارش بیشتر شد...
زنده باد محسن چاوشی
درود بر شرفت دکتر مهدوی! شما اگه نبودین پشت پرده رو تعریف کنید خیلی های مثلا مخالف این ها رو باور نمی کردند و خود چاوشی هم که همشه سکوت اختیار کرده.
ممنون از جناب آقای مهدوی بابت این گفتمان زیبا
و درود بر محسن چاوشی به خاطر شخصیت بسیار خاص و دوست داشتنیش
چاوشی محبوب ترین خواننده ی پاپ
خداروشکر که آلبوم من خودم آن سیزدهم آمد .مردم خوب میفهمند چی گوش بدهند و کدام خوب است و کدام بد مردم کشور عزیزمان در دوران کنونی خواسته یا ناخواسته همه به کارشناس فرهنگی و سیاسی و اقتصادی تبدیل شده اند!در نظر سنجی هامیتوانید کاملا حس کنید که تا چه حد حرفم درست است. امیدوارم ملک جمشید یغمایی را هرچه زودتر بشنویم شک نکنید که موسیقی این هنرمند بزرگ هم بسیار تاثیر گذار است.خود آقای چاوشی هم از علاقه اش به کوروش یغمایی یاد کرده اند.
تکیه کردم بر وفای او غلط کردم
غلط...
درود بر اقای مهدوی و احسنت به تسخیر کننده ی قلبها(محسن چاوشی)
برای اولین بار یه نفر تو این موسیقی همه حرفاشو زد بدون اینکه دچار خود سانسوری بشه و مثلا از اسم بردن محسن نامجو یا شادمهر یا داریوش نترسه....جالبه که حرف حق رو هم میزنه و این صداقتش باعث شد این گفت و گو اینقدر ناب وصریح باشه... با اینکه محسن چاووشی خواننده محبوبم نیست اما فوق العاده برای خودش و طرفداراش احترام قائلم...در آخر هم بگم هیچ شکی ندارم که بهترین خواننده پاپ داخل ایرانه ...
عالی بود فقط چاوشی
خدایا شکرت ازت ممنونم که محسن چاوشی رو به ما دادی سر تعظیم فرود می اورم در مقابل مردی بزرگ سلطان محسن چاوشی
عشق است چاووشى وديگر هيچ...
توجه کردین اسم همه آلبومای محسن چاوشی را آورده به غیر از حریص (جالبه یکدفعه بعد از ژاکت نوشته پرچم سفید !) یعنی چی این کار اتفاقآ به نظر من حریص یک آلبوم کاملآ 5ستاره بود و خیلی ها با شنیدن آن با محسن ارتباط برقرار کردند یکیش خود من!
سلام. چه خبره این همه تعریف؟ به نظر من آلبوم من خودآن سیزدهم خیلی مصنوعی بوده و حتی از به قول آقایان دکلمه خوانی عصار هم نچسب تر بوده. به هرحال برای همه ی هنرمندان مملکت آرزوی موفقیت دارم.
بي نظير بود اين مصاحبه ...
كاش به گوش تصميم گيرندگان موسيقي برسه ..
جا داشت به قول دوستان از البوم حريص هم صحبتي بشه ولي فك ميكنم مشكل ايشون با رامين بصيرت نيا بوده يا اينكه بالاخره اينقد اون آلبوم هيت بود كه نياز نداشت به صحبت، به هر حال ممنون ..
عـــالي بود!
با تشکر از مسئولان برای تهیه این گزارش. واقعا بی نظیر بود این مصاحبه وممنون از اقای مهدوی .امیدوارم که شاهد حضور خیلی زود ایشان در عرصه مدیریت موسیقی باشیم .زیرا که موسیقی کشورمان نیازمند مدیران مانند ایشانند .
ممنون از اقای مهدوی و سایت موسیقی ما. چه قدر خوب میشود از این گوفت وگوی شیشه ای در باره ی هنر ایران بویژه موسیقی مظلوم بیشتر انعکاس داده شود
موافقم .آلبوم حریص بی نظیر بود ولی بهترین چاوشی دیوار بی دره
چاوشی تکرار نشدنیه
جناب مهدوي خواهشن درباره موسيقي و خوانندگي سريال شهرزاد راجع به چاووشي و سرلك بنويسيد ، نگاه شما هميشه نسبت به ديگر منتقدان متفاوت است . مشتاقانه منتظريم.
افزودن یک دیدگاه جدید