
گفتگو با حمید رضا نوربخش ، خواننده
خلاء آواز خوانی داریم
غزاله سعادتی: حمید رضا نوربخش ، خواننده و مدرس آواز سنتی وردیفی موسیقی ایران ، اول آبان ماه 1344 در شهرستان قم به دنیا آمد . پدر نوربخش دستی در آواز داشت و به شیوه مکتب آوازی اصفهان می خواند . نوربخش هم از سال 1355 ردیف آوازی را نزد پدر و با راهنمایی های مرحوم جلال تاج اصفهانی آموخت . پس از آن در سال 1359 فراگیری ردیف آوازی مرحوم محمود کریمی را آغاز کرد و از سال 1363 در رشته حقوق مشغول به تحصیل شد و از سال دوم تحصیل در کلاس های محمد رضا شجریان حاضر شد و از سال 1367 دوره عالی آواز را در کنار چند تن از شاگردان برگزیده دیگر در محضر محمد رضا شجریان گذراند و از سال 1367 تا 1371 نیز از محضر مرحوم احمد عبادی نوازنده برجسته سه تار بهره گرفت . وی همچنین از سال 1371 مدیر بخش آموزش های هنری جهاد دانشگاهی شد و از سال 1374 تدریس آواز را در کلاس های فوق برنامه دانشگاه تهران و جهاد دانشگاهی تهران را آغاز کرد . حمید رضا نوربخش در سال 1372 در ترکیب گروه پایور قرار گرفت و به همراه گروه به سرپرستی زنده یاد فرامرز پایور در تالار وحدت به اجرای برنامه پرداخت .وی همچنین از سال 1375 به مدت دو سال مدیریت هنرستان موسیقی پسران را بر عهده گرفت و همزمان با مدیریت هنرستان فعالیت های موسیقایی خود را نیز ادامه داد .وی از سال 1376 همکاری اش را با پرویز مشکاتیان در گروه موسیقی عارف دنبال کرد و با این گروه در تهران به روی صحنه رفت . او همچنین در جشنواره ها و فستیوال خای متعددی شرکت داشته است که از آن جمله می توان به حضور در جشنواره هنرهای سنتی آسا و اقیانوسیه در سال 1380 اشاره کرد . وی از سال 1380 نیز فصل تازه ای از فعالیت های خود را با حضور در گروه شهنازی به سرپرستی داریوش پیرنیاکان دنبال کرد و کنسرت های متعددی را به همراه این گروه در اروپا و ایران برگزار کرد . از سمت ها و مسئولیت های حمیدرضا نوربخش می توان به عضویت در هیئت مدیره خانه موسیقی و همچنین عضویت در کانون خوانندگان سنتی خانه موسیقی ، مدیریت عاملی خانه موسیقی ، عضویت در شورای راهبردی معاونت هنری وزارت فرهنگ و هنر ارشاد اسلامی و عضویت در شورای عالی خانه هنرمندان اشاره کرد . با وی گفت و گویی انجام دادیم که از نظرتان می گذرد :
- به عنوان سوال اول ، مهم ترین اصل در روش آوازی شما تاکید بر تکنیک صداسازی است ، فکر می کنید این اصل تا چه میزان می تواند منجر به بهبودی صدای هنرجوی آواز شود ؟
- با توجه به انتقادهای مختلفی که نسبت به بحث صداسازی می شود ، فکر می کنید این انتقادها از کجا ناشی می شود ؟
- اصولا کسی که اصلا صدایی ندارد آیا با تکنیک صداسازی می تواند آوازه خوان شود ؟
- ریتم تکراری و یکنواختی موسیقی سنتی ایران منجر به دلزدگی بسیاری از مخاطبان موسیقی شده است ، چه عواملی منجر به پررنگ تر شدن این روند تکراری شده است ؟
- سیستم آموزشی آقای شجریان تا چه حد این روند تک صدایی را تسریع کرده است ؟
- آیا عنصر تقلید در یادگیری آواز و آموزش آواز موثر است ؟
- به طور کلی وضعیت موسیقی را در کشورمان چگونه ارزیابی می کنید ؟
- وضعیت اقتصاد موسیقی را چطور ارزیابی می کنید ؟
- مهم ترین مشکلات موسیقی دانهای ما چیست ؟
- به عنوان سوال پایانی ، برای آینده چه برنامه ای دارید ؟
منبع:
روزنامه آرمان
تاریخ انتشار : سه شنبه 23 اسفند 1390 - 00:00
دیدگاهها
مصاحبه خوبی بود.کاملا حق با ایشونه.
افزودن یک دیدگاه جدید